Založ si blog

Prečo som ho nevymyslela ja? ??

 

 

Ako mohol niekto len tak  vymyslieť Harryho Pottera????

 

Fascinuje ma, ak nejaký príbeh zaberie. A že  niečo zabralo  tak, ako rozprávkový príbeh čarodejníka Harryho Pottera, nevychádzam z údivu už od roku 1997. Vtedy vyšla prvá kniha J.K.Rowlingovej  „Harry Potter a Kameň mudrcov“ a rozpútalo sa šialenstvo. Ľudia vzali kníhkupectvá útokom, každý ju chcel okamžite mať. Mamička na materskej dovolenke (J.Rowlingová) naučila deti čítať. Niektoré dokonca chceli poznať pokračovanie príbehu o malom čarodejníkovi až  tak, že nečakali na slovenský preklad a nové príbehy čítali v angličtine. A tomu už hovorím sila!

7- dielna kniha o chlapcovi s „bleskovou“ jazvou na čele – s miliónmi prekladov do stoviek jazykov – katapultovala J. Rowlingovú medzi 5 najbohatších žien planéty, vďaka ich sfilmovaniu pozná svet Daniela Radcliffa. Je len málo ľudí, ktorí sa po vyslovení mena Harry Potter opýtajú : „to je kto? Nepoznám!“

Kniha o čarodejníkovi však rozpútala nielen čitateľskú vášeň dorastencov, ale aj náboženské spory, podľa ktorých príbeh obsahuje  satanistický podtext. Postavili sa proti nej protestanti, katolíci, ortodoxní kresťania, ale aj niektorí šiítski a sunitskí moslimovia. V USA dokonca žiadosti o zákaz knihy vyústili do verejných právnych výziev, podľa ktorých prítomnosť tejto knihy na pôde verejných škôl porušuje odluku Cirkvi od štátu! Knihy zakázali aj v súkromných školách Spojených Arabských Emirátov. A tomu znova hovorím sila!

Keď som o tomto fenoméne diskutovala s mojimi známymi, povedali mi, že za popularitou tohto príbehu je „obyčajná diera na trhu“.  Ľudia chceli dostať čarodejnícky príbeh a tak ho dostali. Rovnako je to vraj aj „Twilight ságou“ alebo „50-imi  odtieňmi sivej“.  Zahnali hlad čitateľov po čarodejníckom, upírskom a erotickom príbehu, boli prvými v rade  a všetko, čo prišlo po nich,  je už len slabým odvarom. Neviem, či je to naozaj tak. Ale ďakujem J. Rowlingovej za to, že vďaka jej  – rozhodne nie obyčajnej – fantázii sa veci dali do pohybu – deti čítali, náboženstvá skúmali a Harry akoby žil svoj príbeh.

 

A ešte jedno viem určite – je mi veľmi, ale skutočne veľmi  ľúto, že som Harryho Pottera nevymyslela ja (rovnako veľmi ľutujem, že som nenapísala  „Sex v meste“) Teraz to budem mať ťažké! Ale ja sa zatnem, a dám to!!!!!

 

P.S. Ak by ste chceli požičať Harryho, mám všetkých 7 dielov aj nosiče s filmami

 

Odpoveďou môže byť úsmev

05.04.2023

V ostatnom čase mám viac negatívnych skúseností s „radcami“. Ľuďmi, ktorých nepoznám, poznať nechcem, a už vôbec od nich nepotrebujem počúvať rady. Príklad: nie tak dávno som na čelné sklo svojho auta dávala fóliu, ktorá mala zabrániť tomu, aby mi zamrzlo. Keďže bývam na sídlisku a parkoviská sú priamo pod oknami bytoviek, tak sa na túto moju činnosť [...]

Klop-klop, som dobrá energia. Pustite ma dnu!

28.12.2016

Dospela som! Ko-neč-ne. Aj keď teda papierovo som dospelá už veľmi dlho, teraz si to o sebe skutočne myslím. Uvedomila som si to, keď sa mi na všetkých mojich mailových kontách geometrickým radom začali množiť informácie o neuveriteľných zľavách a neuveriteľných cenách neuveriteľných výrobkov. Ešte nedávno – možno pred rokom – by som ich čítaním [...]

Jeden požičať, druhý vrátiť, tretí zúžitkovať? Takáto rozprávka sa dnes už nežije .

15.08.2016

Poznáte rozprávku o troch grošoch? Určite áno, jej princíp je jasný – jeden groš vraciate, jeden požičiavate a z jedného žijete. Ten „na život“ riešiť nebudem – používame ho na to, čo potrebujeme. Hlboký význam majú tie zostávajúce dva. Vraciame svojim rodičom. A mali by sme vracať s láskou a radi (platí to v prípade, ak nám oni s láskou [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 37897x
Priemerná čítanosť článkov: 2105x

Autor blogu

Kategórie