Založ si blog

Prečo som ho nevymyslela ja? ??

 

 

Ako mohol niekto len tak  vymyslieť Harryho Pottera????

 

Fascinuje ma, ak nejaký príbeh zaberie. A že  niečo zabralo  tak, ako rozprávkový príbeh čarodejníka Harryho Pottera, nevychádzam z údivu už od roku 1997. Vtedy vyšla prvá kniha J.K.Rowlingovej  „Harry Potter a Kameň mudrcov“ a rozpútalo sa šialenstvo. Ľudia vzali kníhkupectvá útokom, každý ju chcel okamžite mať. Mamička na materskej dovolenke (J.Rowlingová) naučila deti čítať. Niektoré dokonca chceli poznať pokračovanie príbehu o malom čarodejníkovi až  tak, že nečakali na slovenský preklad a nové príbehy čítali v angličtine. A tomu už hovorím sila!

7- dielna kniha o chlapcovi s „bleskovou“ jazvou na čele – s miliónmi prekladov do stoviek jazykov – katapultovala J. Rowlingovú medzi 5 najbohatších žien planéty, vďaka ich sfilmovaniu pozná svet Daniela Radcliffa. Je len málo ľudí, ktorí sa po vyslovení mena Harry Potter opýtajú : „to je kto? Nepoznám!“

Kniha o čarodejníkovi však rozpútala nielen čitateľskú vášeň dorastencov, ale aj náboženské spory, podľa ktorých príbeh obsahuje  satanistický podtext. Postavili sa proti nej protestanti, katolíci, ortodoxní kresťania, ale aj niektorí šiítski a sunitskí moslimovia. V USA dokonca žiadosti o zákaz knihy vyústili do verejných právnych výziev, podľa ktorých prítomnosť tejto knihy na pôde verejných škôl porušuje odluku Cirkvi od štátu! Knihy zakázali aj v súkromných školách Spojených Arabských Emirátov. A tomu znova hovorím sila!

Keď som o tomto fenoméne diskutovala s mojimi známymi, povedali mi, že za popularitou tohto príbehu je „obyčajná diera na trhu“.  Ľudia chceli dostať čarodejnícky príbeh a tak ho dostali. Rovnako je to vraj aj „Twilight ságou“ alebo „50-imi  odtieňmi sivej“.  Zahnali hlad čitateľov po čarodejníckom, upírskom a erotickom príbehu, boli prvými v rade  a všetko, čo prišlo po nich,  je už len slabým odvarom. Neviem, či je to naozaj tak. Ale ďakujem J. Rowlingovej za to, že vďaka jej  – rozhodne nie obyčajnej – fantázii sa veci dali do pohybu – deti čítali, náboženstvá skúmali a Harry akoby žil svoj príbeh.

 

A ešte jedno viem určite – je mi veľmi, ale skutočne veľmi  ľúto, že som Harryho Pottera nevymyslela ja (rovnako veľmi ľutujem, že som nenapísala  „Sex v meste“) Teraz to budem mať ťažké! Ale ja sa zatnem, a dám to!!!!!

 

P.S. Ak by ste chceli požičať Harryho, mám všetkých 7 dielov aj nosiče s filmami

 

Odpoveďou môže byť úsmev

05.04.2023

V ostatnom čase mám viac negatívnych skúseností s „radcami“. Ľuďmi, ktorých nepoznám, poznať nechcem, a už vôbec od nich nepotrebujem počúvať rady. Príklad: nie tak dávno som na čelné sklo svojho auta dávala fóliu, ktorá mala zabrániť tomu, aby mi zamrzlo. Keďže bývam na sídlisku a parkoviská sú priamo pod oknami bytoviek, tak sa na túto moju činnosť [...]

Klop-klop, som dobrá energia. Pustite ma dnu!

28.12.2016

Dospela som! Ko-neč-ne. Aj keď teda papierovo som dospelá už veľmi dlho, teraz si to o sebe skutočne myslím. Uvedomila som si to, keď sa mi na všetkých mojich mailových kontách geometrickým radom začali množiť informácie o neuveriteľných zľavách a neuveriteľných cenách neuveriteľných výrobkov. Ešte nedávno – možno pred rokom – by som ich čítaním [...]

Jeden požičať, druhý vrátiť, tretí zúžitkovať? Takáto rozprávka sa dnes už nežije .

15.08.2016

Poznáte rozprávku o troch grošoch? Určite áno, jej princíp je jasný – jeden groš vraciate, jeden požičiavate a z jedného žijete. Ten „na život“ riešiť nebudem – používame ho na to, čo potrebujeme. Hlboký význam majú tie zostávajúce dva. Vraciame svojim rodičom. A mali by sme vracať s láskou a radi (platí to v prípade, ak nám oni s láskou [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 38000x
Priemerná čítanosť článkov: 2111x

Autor blogu

Kategórie